top of page
  • Skribentens bildInvesterum

Optimera din tjänstepension: En guide för egenföretagare under sommaren

Uppdaterat: 23 aug. 2023


Optimera din tjänstepension - Man håller mobil

Att optimera din tjänstepension som egenföretagare kan tyckas vara en utmaning, men det behöver det inte vara. Speciellt under sommarmånaderna kan det vara en bra tid att sätta sig ner och se över ditt pensionssparande. Du kanske till exempel har lite extra tid att fundera på vad du vill uppnå med din pension. Vill du resa mer? Köpa ett sommarhus? Byta karriär och jobba deltid? Dessa överväganden kan påverka hur du väljer att spara till pensionen. Med dessa tips, baserade på våra egna erfarenheter och misstag vi har sett andra göra, kan du undvika vanliga fallgropar och maximera din tjänstepension.


Låt oss nu titta på några konkreta steg du kan ta för att göra just det.


Tips 1 - Bekanta dig med tjänstepensionens grundläggande funktioner


För att effektivt optimera din tjänstepension måste du förstå hur den fungerar. Detta innebär att känna till skillnaden mellan traditionell försäkring och fondförsäkring, hur pensionens utbetalningsfas ser ut, och vilka val du har rörande pensionsålder och utbetalningstakt.


Investerum erbjuder egenföretagare möjligheten att teckna fondförsäkring. Det gör det möjligt att fritt placera kapital inom vårt fondutbud utan att behöva betala kapitalvinstskatt (reavinstskatt) vid fondbyten och utbetalning. Dessutom finns möjlighet att teckna efterlevandepension och premiebefrielseförsäkring.


Tips 2 - Granska ditt nuvarande pensionssparande


Ta dig tid att granska ditt nuvarande pensionssparande. Detta innebär att kolla hur mycket du sparar, i vilka fonder eller försäkringar ditt sparande är placerat, och hur ditt sparande har utvecklats över tid. Använd sommaren till att göra en djupdykning i ditt pensionssparande.


"Ofta känner kunder inte till att det erbjuds bättre villkor på marknaden och att möjligheten till lägre avgifter bara är ett samtal bort." – Jonas, investeringsrådgivare

Tips 3 - Ta hjälp av en rådgivare


Att navigera pensionsdjungeln kan vara svårt. Att anlita en finansiell rådgivare kan därför vara ett bra steg att ta. Våra rådgivare kan hjälpa dig att tolka ditt nuvarande sparande och ge dig rekommendationer om hur du kan optimera det. Dessutom helt kostnadsfritt!


Tips 4 - Överväg att höja ditt sparande


Om du har möjlighet kan det vara en bra idé att höja ditt pensionssparande. Genom att spara mer idag kan du säkerställa en bättre ekonomisk framtid. Kom dock ihåg att alla ekonomiska beslut bör tas med hänsyn till din personliga ekonomiska situation.


Tips 5 - Planera för framtiden


Slutligen, kom ihåg att pensionssparande handlar om framtiden. Tänk igenom dina framtida ekonomiska behov och planera ditt sparande därefter. Drömresan, drömhuset eller helt enkelt gå ner i arbetstid.


Sommar är en bra tid att optimera ditt pensionssparande. Med dessa tips i åtanke, är du redo att ta nästa steg i din planering. Och kom ihåg, det är aldrig för tidigt eller för sent att börja tänka på pensionen. Tveka inte att kontakta oss vid frågor och funderingar för att vi är experter på det här ämnet och mycket mer när det kommer till sparande.


Lycka till och njut av sommaren!


61 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page